In deze rubriek laten wij je kennismaken met de nieuwste loot aan de KiK-boom. Deze keer kwaliteitsborger Bouwkwaliteitsborging Midden Nederland. Een intensieve voorbereiding ging vooraf aan de toelating. Des te meer reden om stil te staan bij dit heuglijke moment.
De KiK-kwaliteitsborger kan nu als toegelaten kwaliteitsborger onder de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) aan het werk. KiK en KiK-kwaliteitsborgers samen klaar voor de Wkb!
Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger
Aan het woord is Jan Pater, eigenaar van Bouwkwaliteitsborging Midden Nederland.
Wat zijn in het kort jullie kernactiviteiten?
“Bouwkwaliteitsborging Midden Nederland is een kleinschalige en onafhankelijke kwaliteitsborger. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring als adviseur met een bouwkundige achtergrond in de bouw. Mijn specialisatie is bouwplantoetser en vergunningverlener. Als zodanig verhuur ik mij aan gemeentelijke overheden en die werkzaamheden blijf ik ook doen. Kwaliteitsborging is een waardevolle uitbreiding van onze dienstverlening. Om het zuiver te houden zorgen we ervoor dat deze twee activiteiten gescheiden zijn.”
Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“Omdat ik van nul af aan moest beginnen, heb ik de hulp ingeroepen van Raymond von den Benken van Rowiq. Die heeft mij met advies en het kwaliteitshandboek geholpen. SKG-IKOB toetste onze certificering op basis van de BRL 5019. We zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger voor alle scopes in gevolgklasse 1. Je zou kunnen zeggen dat ik het theoretische rijexamen heb gehaald. Nu volgt nog het praktijkexamen: de audit van het eerste kwaliteitsborgingsproject. Het is me wel duidelijk dat het daarbij om de details gaat. Niets is meer standaard, alles moet aantoonbaar worden gemaakt. Iets kleins als een vergeten stootvoeg vraagt tijdens de audit om een gedegen onderbouwing. Hoe dan ook, we gaan het waarmaken!”
Waarom kozen jullie voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“Tja, het is automatisch richting KiK gegaan. Voordeel van KiK vind ik dat onze stakeholders kunnen meewerken in de KiK-tool. Dat zij bijvoorbeeld zelf stukken kunnen uploaden, wat natuurlijk handig is in de praktijk.”