Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Menu

Nieuwe KiK-kwaliteitsborger SBA ingenieurs

Terug naar Nieuws
08-10-2024

In deze rubriek laten wij je kennismaken met de nieuwste loot aan de KiK-boom. Deze keer kwaliteitsborger SBA ingenieurs. Een intensieve voorbereiding ging vooraf aan de toelating. Des te meer reden om stil te staan bij dit heuglijke moment.

De KiK-kwaliteitsborger kan nu als toegelaten kwaliteitsborger onder de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) aan het werk. KiK en KiK-kwaliteitsborgers samen klaar voor de Wkb!

Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger

Aan het woord is Tijmen Stallen, directeur/eigenaar van SBA ingenieurs.

 Wat zijn in het kort de kernactiviteiten van SBA ingenieurs?
“Wij richten ons voornamelijk op berekeningen van bouwconstructies voor bestaande bouw en in mindere mate voor nieuwbouw. Denk daarbij ook aan herontwikkeling van monumenten. Als ervaren bouwkundig constructeur begrijpen en onderstrepen we het belang van veiligheid, stabiliteit en duurzaamheid in elk bouwproject. Of je nu een draagmuur moet berekenen voor een renovatie, een constructieberekening voor een hal of een uitbouw wilt realiseren voor extra ruimte, onze uitdaging is om het technisch goed voor elkaar te krijgen. En dat niet alleen, de uitkomst moet ook visueel aantrekkelijk zijn.”

Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“Ik kan niet anders zeggen dan dat het vrij probleemloos verliep. We hebben alle stukken, inclusief het handboek aangeleverd bij certificatie-instelling SKG-IKOB. In de tussentijd hebben we ons kennisniveau opgeschroefd. Resultaat, we zijn voor alle scopes voor de gevolgklasse 1 toegelaten.”

Waarom kozen jullie voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“We hebben onderzoek gedaan en andere instrumenten overwogen. Het viel me op dat KiK heel toegankelijk was. Ook ben ik prettig te woord gestaan. Waar sommige instrumenten niet toelaten dat je ook gebruik maakt voor een ander instrument, is KiK daarin flexibeler. Niet te vergeten, bij KiK zijn veel kwaliteitsborgers aangesloten. En dat biedt ons de mogelijkheid met vakgenoten te overleggen, ook omdat er een regulier overleg is met alle KiK-kwaliteitsborgers.”

Nu jullie zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger, wat is het eerste project waarin jullie KiK gaan toepassen?
“Omdat onze focus ligt bij verbouw en renovatie is het nu nog wachten op de ingangsdatum Wkb voor verbouwingen. We hebben wel al een aantal proefprojecten gedaan met bestaande bouw. We gaan nu van start met een proefproject met de KiK-tool voor de renovatie van een bestaande woonhuis waar een verdieping op komt, zogenaamd optopping.“

Wat zijn jullie grootste aspiraties op het gebied van kwaliteitsborging?
“Dat is afhankelijk natuurlijk van de beslissing van de overheid over verbouwingen. Zodra de Wkb voor verbouwingen ingaat wil ik een serieuze partij zijn in kwaliteitsborging. Het is het plan om onze expertise ook in te zetten voor collega-kwaliteitsborgers. Het is voor kwaliteitsborgers wel zo prettig dat wij van alle ins en outs weten. En sowieso willen wij mooie projecten doen, zowel in en de zin van aantrekkelijk als technisch verantwoord.”


Servicedesk

De servicedesk helpt jou bij specifieke vragen over het gebruik van de KiK-tool. Je kunt jouw vraag stellen via servicedesk@kik-tool.nl of bellen naar 085-782 29 68 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 17:00 uur.